perjantai 20. helmikuuta 2015

Kissojen ruokinnasta

                                           

Kissan oikeanlainen ruokinta on aihe, jota netissä kissa-aiheisilla sivuilla pyöriessään ei voi sivuuttaa. Joka päivä siitä keskustellaan, usein kiistaksi asti. Toiset puoltavat markettiruokia, toiset eläinkaupparuokia, toiset raakaruokaa ja jotkut jopa aivan tavallista kotiruokaa. Jokaisella on oma tapansa ruokkia kissansa, mutta vaikka monet väittävät, ei kissan oikeanlainen ruokinta suinkaan ole mielipideasia. Kissa on 100% lihansyöjä, siitä ei päästä yli eikä ympäri, vaikka kuinka oma mielipide puoltaisi vaikkapa näitä "pahamaineisia" markettiruokia. Koska kissan lajinmukaisesta ruokinnasta löytyy runsaasti hyvää tietoa useista lähteistä, en ala tässä samoja asioita tarkkaan puimaan, vaan kerron miten omat kissani ruokin ja miksi.

 
Omien kissojeni (sekä tietysti muidenkin eläinteni) terveys ja hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa. Niinpä ruokinkin niitä mahdollisimman lajinmukaisesti ja laadukkaasti.



Ruokaa valitessani en luota mainoslauseisiin tai hauskoihin kuviin, vaan syynään tuoteselostetta tarkasti. Pidän mielessä sen, että kissa on 100% lihansyöjä, kasvisperäiset aineet ovat suurimmaksi osin turhia ja ruuan tulisi sisältää mahd. paljon aitoa lihaa. Katson totta kai myös hintaa - miksi maksaisin 15 e / kg ruuasta, jos saan ihan yhtä laadukasta ruokaa toiselta merkiltä hintaan 5 e / kg? Ruuat hankin lähes poikkeuksetta Zooplussalta, paitsi tietenkin raakaruuat haen kaupan lihaosastolta taikka eläinkaupasta.


Syötän siis noin puolet raakaruokaa ja puolet märkäruokaa. Se tosin vähän vaihtelee. Kissani eivät oikein ole raakaruuasta innostuneet, ja minun ollessa reissussa hoitajan kontolle jääkin usein lapata ruokaa suoraan purkista. Tällöin käytössä ovat myös raksut (hoitaja kun yleensä pääsee vain kerran päivässä lisäämään ruokaa ja hoitamaan). Muulloin en raksuja anna, koska ne eivät ole ihanteellista ravintoa kissalle - kissalla kun on luontaisesti huono janontunne, ja sen tulisi saada suurin osa nesteistä ravinnostaan. Raksuilta vaadin viljattomuutta sekä korkeaa proteiini- ja lihapitoisuutta. Vakkarimerkki on Porta21, satunnaisesti käytössä ovat myös olleet muut, esim. Acana, Applaws, Taste of the Wild...

Kuppiin päätyvän märkäruuan tulee olla vailla kasvisperäisiä aineita, siinä tärkein kriteeri. Suosin täysravintoja, jotta kissat saisivat tarpeeksi vitamiineja yms, koska en pahemmin käytä ravintolisiä. Yleisempiä merkkejä, mitä tilaan, on Bozita, Animonda Carny, Smilla, Catessy, Grau, MAC's...

Raakaruokaa syötän eläinkaupan raakapakasteita sekä kaupan lihaosastolta saatavia lihoja, esim. jauhelihaa, porsaanfileitä, maksafileitä, broileria... Sekaan lisään välillä ravintorikasta kissanmaitoa tai kananmunaa.

Hampaita hoitamaan saavat kovia herkkutikkuja, kuivattuja kanafileitä ym vastaavia.
Mistä sitten tiedän, että tällainen ruokavalio on hyvä? No, täällä se ainakin on toiminut, ja koitan tosiaan ajatella kissan luontaista ravintoa. Esimerkiksi tänne tulleet sijaiskotilaiskissat ovat usein vaihtaessaan markettimuonista laaturuokiin saaneet turkkinsa parempaan kuntoon. Omien kissojenikin turkit kiiltävät, eikä lihomisesta ole ollut pelkoa, vaikka lihaa ja/tai märkäruokaa on tarjolla lähes koko ajan. Kissat kun tykkäävät syödä pieniä annoksia useasti, kuin että saisivat pari kertaa päivässä hotkia mahansa täyteen.
Jotkut ovat ihmetelleet, eikö tällainen ruokavalio (laadukas eläinkaupan märkäruoka ja raakaruuat, sekä ihmisille "tarkoitetut" lihat) tule kovinkin kalliiksi. Monihan perustelee markettiruokienkin syöttämistä rahanpuutteen takia. Se on kuitenkin tietämättömyyttä - siinä ajassa kun on kissalle joutunut syömään purkkikaupalla Whiskasia tai vastaavaa, tämä ei olisi vielä edes syönyt yhtä pientä jauhelihapakettia. Kunnon ruoka on paljon täyttävämpää kuin paljon kasvisperäisiä aineita ym turhaa sisältävä ruoka, jota kissa joutuu syömään paljon enemmän saadakseen mahansa täyteen. Ulosteita tulee myös enemmän ja ne ovat haisevampia. Kissanhiekkaakin siis alkaa kulua enempi. Puhumattakaan eläinlääkärikuluista, kun huono ruokavalio alkaa kostautua mm. virtsakivinä joita vilja aiheuttaa, kuivumisena (liian raksupainotteinen ruokavalio), allergiana, lihavuutena, lisääntymisongelmina, karvanlähtönä jne.
Verrataanpa vaikka kahta eri märkäruokaa keskenään, toinen markettiruoka (Whiskas) ja toinen laadukkaampi eläinkaupan ruoka (Animonda Carny).

Whiskas Lick 'n Chew kana, siipikarja, kalkkuna ja ankka (Zooplussalla 4,70 e / kg)
Valmistusaineet:
liha ja lihan sivutuotteet (mm. 4% kanaa), viljat, kivennäisaineet.
Lisäaineet:
ravitsemukselliset lisäaineet
:
 B1-vitamiini (30 mg/kg), E-vitamiini (20 mg/kg), kalsiumjodaatti (vedetön) (0,32 mg/kg), kuparisulfaattipentahydraatti (3,3 mg/kg), rautasulfaattimonohydraatti (33,4 mg/kg), mangaani(II)sulfaattimonohydraatti (6,3 mg/kg), sinkkisulfaattimonohydraatti (44 mg/kg).
Ravintoainekoostomus:
raakaproteiini 8,5%, raakarasva 4%, raakakuitu 0,3%, raakatuhka 2%,  kosteus 81%

Animonda Carny Adult kana & ankka (Zooplussalla 3,75 e / kg)
Valmistusaineet:
nauta (34%, keuhko, sydän, liha, munuainen, utare), liemi (31%), kana (28%, vatsalaukku, maksa, kaula), ankansydän (6%).
Lisäaineet:
Ravintofysiologiset lisäaineet:
 D3-vitamiini (200 IE/kg), jodi (0,2 mg/kg), mangaani (1,5 mg/kg), sinkki (10 mg/kg).
Ravintoainekoostumus:
raakaproteiini 11,5%, raakarasva 5,5%, raakakuitu 0,5%, raakatuhka 1,4%, kosteus 79%

Kumpi vaikuttaa paremmalta ravinnolta lihansyöjälle? Niinpä ;) Tee siis valinta tuoteselosteen, älä mainoksien, purkin ulkonäön tai hinnan mukaan. Näin kissasi pysyy hyvinvoivana.

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä postaus! Oon töissä eläinkaupassa, ja tätä asiaa yritän päivittäin takoa ihmisten päähän vaihtelevalla menestyksellä. Markettiruuilla ruokkiminen on tosiaan sama asia kun itse eläisit vehnäjauhoilla, itse en suostunut syöttämään kissalleni edes ilmaiseksi saatua Royal Caninin ruokapussia. Oon kunnon ruokanatsi, omakin postaus aiheesta löytyy :D

    http://tuikkeita.blogspot.fi/2014/10/omistettu-kaikille-kissanomistajille.html

    VastaaPoista