lauantai 21. maaliskuuta 2015

Eilinen eläinlääkärireissu




Aamulla aikaisin ylös ja nokka kohti Kurikan eläinlääkäriä Nuppu-kissani kanssa. Kello 9.30 oli aika Nupun sterilaatioon ja röntgeniin, siinä ohella sitten rokotettiin, sirutettiin ja otettiin verikoetta, jos siitä saisi selvyyttä Nupun rohinaan.

Nuppuhan tuli mulle jo 2013 kesän lopussa, mutta en ollut aiemmin saanut sitä sterilaatioon. Yritin kyllä kun se oli mulla muutaman kuukauden ollut, ajattelin että olisi jo tarpeeksi kesyyntynyt. Nuppuhan siis kun on löytökissa ja oli hyvin arka tullessaan. Joka tapauksessa, kun koitin saada Nuppua mukaan, niin hammastahan siinä sai niin että veri roiskui. Joten päätettiin sitten lekurin kanssa leikkausta ja rokotusta lykätä siiheksi jotta Nuppu hieman kesyyntynyt, kun ei sisäkissa nyt siihen kuole jossei heti rokotuksia saa tai on leikkaamaton.
 
 No, Nuppu pääsi sitten kuitenkin eräs päivä keväällä livahtamaan ulos. Loukutettua se saatiin vasta kesällä, jolloin oli jo viimeisillään tiineenä... Leikkausoperaatio pian synnyttävälle kissalle olisi ollut niin "raaka", että päätin muutamalta lekurilta hädissään asiaa kyselleenä siis antaa Nupun pentujen vain tulla. Voin jossain välissä kirjoitella tästä pienestä pentueesta oman postauksen, eli siitä lisää myöhemmin...

Sittenpä Nuppu sairastui sitkeään keuhkotulehdukseen, ja rohina ei ottanut laantuakseen, vaikka kuume laski. Monta antibioottikuuria, monta kuukautta, monta eläinlääkärikäyntiä, monta eri eläinlääkäriä. Lopulta pääteltiin, että kyseessä olisi keuhkotulehduksesta jäänyt astma, kun antibiootit eivät purreet. Koska antibioottien anto aralle Nupulle oli yhtä taistoa, päädyttiin sitten kokeilemaan tablettitaistelujen sijaan kortisonipiikkiä, joka ei ihanteellisin keino astman hoitoon ole, mutta Nupun tilanteessa parhain. Se helpotti oireita jonkun verran, muttei poistanut oireita kokonaan. Rohinan vuoksi sitä ei tietenkään voinut leikata, joten leikkaus lykkääntyi jälleen.

Nyt vihdoin sitten rohina oli vähentynyt, ja uskalsin miettiä leikkausta. Lekurikin sitten eilen keuhkot kuunnellessaan totesi, että rohina on niin lievää, että sille tuskin tarvitsee tai edes pystyy tekemään mitään. Tarkistettiin sitten kuitenkin vielä röntgenillä keuhkot, ja mitään astmaan viittaavaa ei näkynyt. (Saan röntgenkuvat itselleni ensiviikolla, ne olivat niin kiinnostavan näköisiä, että varmasti laitan ne tännekin). Varmuuden vuoksi vielä otettiin verikoe, josta voidaan tutkia, voisiko olla allerginen esim. muille lemmikeilleni. Tulokset saan parin viikon sisällä. Ja toki sitten leikattiin kissa - seurasin leikkausta ja olihan se ihan kiintoisa kokemus.



Myös rokotteet Nuppu sai, totta kai. Sirukin laitettiin, sellainen joka lukemalla saadaan myös kissan ruumiinlämpö selville. Kätevää!


                                                                  Nupun rokotuskortti.
 Nyt on kyllä niin ihmisten muokkaama "villikissa" (joskin villikissasta ei enää voi puhua, on Nuppu sen verta kesyyntynyt, toki onhan se vielä jonkin verran arka), että ei mikään ihme, että Nuppu mököttää mulle... Se on tosiaan vieläkin pääosin kylppärissä, toki sillä varmasti jonkin verran kipuja on, vaikka eilen sai pistoksena kipulääkettä ja tänään ja huomiselle varattu kipulääketabletit. Ruokakaan ei ole maistunut, vaikka kaikkea olen kokeillut tyrkyttää, herkuista ja kissantahnoista lähtien. Vettä sentään on käynyt juomassa. Nutriplussaa (eläimien vitamiinilisää) vähän hieroin ikeniin, jotta nyt vähän jostain saisi energiaa.



Nyt kun kerta olin lekurilla, tajusin samalla pyytää hiirille lisää ivermektiinipastaa. Ivermektiinihän on hiirillä käytetyin ja parhain loishäätölääke useimpiin loisiin, jota saa vain reseptillä. Monet käyttävät sitä liuoksena, mutta itse nyt jostain syystä olen tottunut tuota pastamuodossa olevaa käyttämään, ja eipä sillä niin väliä missä muodossa sitä antaa. Ivermektiiniä annostellaan pieni pisara hiiren niskaan.




                                          Ivermektiinin annostelua kasvatilleni Casimirille.
 
 
 Pitäkää peukkuja, että Nuppu toipuu hyvin (ja leppyy minulle :D)!
  

Eipä ollut iso lasku, vaikka tuntui että hirveästi tehtiin kaikkea.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti