keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Paljon onnea, Mamma!




26.5 kello yhdeksän aikaan illalla alkoi tapahtua. Makoilin navettavuoron jälkeen väsyneenä sängyllä läppärin kanssa, mammakissa (sijaiskotilainen, viimeisillään tiineenä tullut) vierelläni. Yhtäkkiä emo nousi ja alkoi nuolla sänkyä. Katsoin että mitä ihmettä - no kissalta oli päässyt lätäkkö, jonka ymmärsin lapsivesiksi. Emo siirtyi hieman, jättäen sängylleni taas uuden lätäkön. Se nuoli vuoroin lätäkköä ja alapäätään, selkeästi hermostuneena. Sitten se pomppasi sängyn vierellä olevaan synnytyspesäänsä, pahvilaatikkoon jossa viltti, jonne en ole ikinä ennen sen nähnyt menevän. Siellä se pesi hetken itseään. Laitoin viestiä eräälle kissakasvattajalle, tarvitsin tukea jännään tilanteeseen, vaikka olenhan kerran jo ollut kissan synnytyksessä mukana. Kasvattaja ennusti, että viimeistään vuorokauden sisällä pitäisi pentujen syntyä.

Kissa muuttui levottomammaksi. Se ravasi välillä pois laatikostaan tutkimaan paikkoja, kuin miettien, olisiko sittenkin jossain parempi pesä. Se yritti tunkea esimerkiksi petauspatjan alle (voi sitä näkyä, kun se sen alla ryömi kuin mikäkin myyrä :D), peittoni alle, sängyn alle... Palaten aina lopulta kuitenkin takaisin pesäänsä. Ruokaakin kävi välillä syömässä, vaikka jotkut kissat lopettavat sen jo paljon ennen synnytystä. Välillä se tuli mun luokseni sänkyyn puskemaan ja kerjäämään rapsutuksia. Kissalta tuli myös punertavaa limaa, joka tietysti oli hyvä käydä tiputtamassa juurikin minun sängylleni. Tajusin, että tänä yönä pentujen olisi synnyttävä.

Vahtasin koko ajan makuuhuoneessa. Yhden aikaan yöllä olin koneella sängylläni, ja katselin, että emo se vain pesee alapäätään laatikossaan. Kurkkasin kohta tarkemmin, ja yllätys oli suuri, kun emo ohjasikin jo pentua nisilleen! Se olikin synnyttänyt, ihan mun vieressä mun huomaamatta, oltuaan vain jonkun aikaa paikoillaan pesässä! Nuollessaan pentua puhtaaksi, katkaistessaan napanuoraa (joka oli oikein siististi ja sopivan mittaiseksi katkaistu) ja syödessään istukan olin vain luullut sen pesevän itseään (laatikkoon oli vähän huono näkyvyys koska lipat osittain kiinni, enkä niitä koko ajan käynyt raottelemassa jotta emo saisi rauhan).

Viereisellä "synnytystarvikehyllyllä" oli ollut jo viikkoja kaikenmaailman tarvikkeita pennun maailmaansaattamista varten (sakset napanuoran leikkuuta varten, roskapussi istukkaa varten, talouspaperia, pyyhkeitä jne jne), mutta ensimmäisen pennun hoidon olikin emo hoitanut salakavalasti aivan itse ja vain punnitus jäi minun vastuulleni. Punnitsin pennun, 94 grammaa, ja laitoin sen takaisin emon nisälle. Maiskutus oli suloista ja innokasta, kun pentu hoksasi, miten homma toimii.




Pian emo ojentautui ja näytti keskittyneeltä. Aavistelin, että jotain olisi vielä tulossa. Noin puolen tunnin päästä ensimmäisen pennun löydöstä emo alkoi ponnekkaasti ponnistella. Muutama ponnistus vain, ja pentu oli ulkona!



























Odottelin hetken, että emo sai ulos istukankin, sitten leikkasin napanuoran itse saksilla ja takavarikoin istukan roskikseen. Emo katsoi vähän että mitä sinä siinä, minä olisin itse hoitanut. Mutta ei kyllä estellyt kun hoidin hommat. Sitten ei kun vaan pentu punnittavaksi; tulos oli täysin sama kun aikaisemmin syntyneellä, eli 94 grammaa!

Seurailin vielä jonkin aikaa, että emolla homma varmasti sujuu ja ettei vaan lisää synny. Pari tuntia odotin, mutta tilanne näytti rauhoittuneen joten menin lopulta aamuyöstä nukkumaan. Tuntuipa oudolta nukkua ilman että emo on kainalossa kiinni, se kun on tässä aina nukkunut mun viekussa, nyt se tietenkin oli pesässä vauvojensa kanssa.


Emo on hoitanut vauvojansa oikein hyvin ja ruokakin maistuu. Pennut eivät ole kitisseet, paitsi välillä jos emo on käynyt syömässä tmv ovat saattaneet vähän itkeskellä - tai kun minä kehtasin nostaa ne sängylle kuvattavaksi. Tänään iltapunnituksessa (punnitsen pennut päivittäin, jotta tietää että kasvu varmasti sujuu) musta 105 g (eli kasvanut alle vuorokaudessa 11 g) ja ruskeatiikerikuviollinen 112 g (eli kasvanut jopa 18 g alle vuorokaudessa). Tosi hyvin on siis kasvu lähtenyt käyntiin, emolla kyllä onkin sellaiset utareet että niillä nyt ruokkisi koko Suomen pennut :D ... Kaikki muukin on mainiosti, toivotaan että jatkokin sujuu yhtä sujuvasti!




1 kommentti: