lauantai 14. marraskuuta 2015

Lemmikkimessuilta perheenlisäystä

 
Pitkään aikaan en olekaan tänne kirjoitellut, ollut kaiken maailman kiireitä niin ollut helpompi nopeasti Facebookiin päivittää elukkalan kuulumiset. Tätä kautta on kuitenkin kätevämpi esitellä uudet perheenjäsenet, Lemmikkimessuilta 8.11 hankitut. Messuillakin piti kuvailla, mutta en sitten jaksanut järkkäriä raahata mukaan kun oli muutenkin paljon kannettavaa (ostettiin kassi kaupalla kaikkea...).

Minähän tosiaan luovuin hiirten kasvatuksesta ja hankittiin sitten tilalle rottia. Syynä tähän hillitön rottakuume ja avokkikin kun enempi rotista tykkää niin päätettiin sitten tehdä näin. Kasvatettavaksi muunnokseksi valittiin russian blue badger rexinä. Siinä riittää työstämistä, mutta eipä se mitään. Tässä nyt ensimmäiset ostetut jalostusyksilöt:



Kesyrottauros nimeltä Sanders In Summer "Jammu". Väriltään silver russian blue. Syntynyt 23.12.2014, kasvattaja Sanders eli Sari Andersson. Asuu jonkin aikaa yksin kun odotellaan että saadaan Helsingistä sille kaveri...



Kesyrottanaaras Hera "Usva". Väriltään russian blue ja turkki rex. Syntynyt 14.9.2015 ja kasvattaja Roosa Peltola.



Kesyrottanaaras Demeter "Sumu". Väriltään russian blue ja turkki rex. Syntynyt 14.9.2015 ja kasvattaja Roosa Peltola.


Pari campbellinaarasta tarttui myös mukaan:



Gina-Fredella "Muffini", rekisterinumero HKC-166-15. Väri vaaleansininen. Syntynyt 4.4.2015 ja kasvattaja Anu Saarela. Ja joo, ostohetkellä tällä oli hervottoman pitkät kynnet.



BR Nice Girl "Mimmi", rekisterinumero HKC-167-15. Väri sininen argente. Syntynyt 23.7.2015 ja kasvattaja Anu Saarela.


Sitten täytyi hankkia myös vähän erikoisempia ja harvinaisempia jyrsijöitä, joita olin jo pitkään kuolannut; unikekoja!




Hoidoltaan poikkeavat monin tavoin muista jyrsijöistä. Eivät ole käsikesyjä, toisinsanoen sylilemmikkejä. Ruokavalio on erikoisempi, se sisältää vaahterasiirappia, parakiittiseosta (lintujen ruokaa) sekä hedelmiä. Nämä ovat myös erittäin, erittäin nopeita ja vikkeliä. En ole ennen omistanut näin nopeita otuksia, tai muista edes ikinä nähneeni yhtä nopeita otuksia. Terraariossa singotaan edes takas kuin salamat, silloin kun ollaan hereillä (nämä nukkuvat aika paljon). Tämän vuoksi vaativat enemmän tilaa mitä esim. kääpiöhamsterit ja hiiret, vaikka ovatkin samaa koko luokkaa elleivät pienempiäkin. Terraariossa tulee olla korkeutta ja kiipeilymahdollisuuksia. Näille oli kivaa viritellä terraarioita johon kuluikin tunteja, lopulta olin tyytyväinen lopputulokseen:



Ai niin, nämä kaksi superpalloa ovat pariskunta, uros ja naaras. Poikasia siis toivotaan jossain välissä siunaantuvan. Näitä siis saa asuttaa pariskuntina, sillä eivät saa kuin 1-2 poikuetta vuodessa, eli eivät joka kuukausi pukkaa uutta poikuetta :D

Sain myös vihdoin kauan haaveilemani liskon, joka ollut yksi lempi lajeistani jo ihan kakarasta:


Jemeninkameleontti nimeltään Hitler (koska mulkoilee aina korkealta niin arvostelevasti ja kiukkuisen näköisenä)! Kuoriutunut 7.7.2015 Puolassa ja on sukupuoleltaan koiras. Halusin koiraan, sillä ne usein ovat hienomman värisiä. Eikä tule munintaongelmiakaan... Liskothan, erityisesti jemenit, eivät ole mitään sylilemmikkejä. Jemenit ovat suht stressiherkkiä liskoja ja käsittelyä tulisi välttää - tässä olen juuri siirtämässä pikkuista terraarioonsa ja nopeasti nappasin kuvan, ei siis ole ollut kuin alle puoli minuuttia ihmisen kädellä :D Sormiin kun vertaa näkee hyvin miten pieni lisko nyt on (ja mun sormet on aika pienet). Kasvaa kuitenkin ihan kivan kokoiseksi mötkyläksi :)

Tämän hetkinen terraario:



Kooltaan 40x25x45 cm. Pienelle liskolle pieni terra :) Jakaa paljon mielipiteitä se, pitäisikö jemenillä olla verkko- vaiko lasiterraario. Verkkoterraa monet puoltavat siksi, että jemeni stressaantuu hyvin herkästi mikäli näkee toisen jemenin - tai vaikka jo itsensä lasista... Jotkut taas kannattavat lasiterraariota, koska kokevat ettei verkkoterraarioita saa tarpeeksi isoina ja että niistä haihtuu kosteus nopeasti. Itse olen jälkimmäisen väitteen kanssa samaa mieltä, olen nähnyt kuinka huonosti verkkoterraario pitää kosteutta (ja jemenihän kaipaa hyvin korkeaa kosteutta ja se esim. juo vesipisaroita, eli terraarion tulisi koko ajan olla kostea). Jopa tämä liukuoviterraario, jossa on reikäpeltiä vain suikale katossa ja takaseinässä, tuntuu haihduttavan kosteuden nopeasti, varmaankin kyllä lamppujen ansiosta. Useaan kertaan päivässä pitää sumuttaa, voi huhhuh jos nyt olisi verkkoterraario... No, kuitenkin, kunhan jemeni kasvaa ja uusi terraario hankittava tulee se olemaan verkkoterraario. Tämän stressikysymyksen vuoksi, vaikka olen tuon lasisen päällystänyt taustoilla jottei juurikaan heijasta ja tunkenut paljon kasveja ja oksia jotta kokee olonsa turvalliseksi eikä niin näkisi itseään terraarion seinistä. En ole huomannut mitään stressaukseen viittavaa, siellä se menee pitkin poikin terraa, syö ja juo. Mutta kuten sanottu, varuiksi tulen sen verkkoterraarion sitten hankkimaan kun terraarionvaihto tulee ajankohtaiseksi.

No mutta, tällaista tällä kertaa. Enpä olekaan tänne vielä päivitellyt uusista sijaiskotilaisista taikka koiranpennustani, pitää taas kirjoitella pian :)

2 kommenttia: